Notice: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' in /var/www/vhosts/elperiodic.ad/subdominis/enfemeni/httpdocs/wp-content/themes/streetstyle-blog/functions.php on line 73
Dr. Hanneken: “El meu principi és oferir la millor tecnologia” – EF Style
SEARCH

Dr. Hanneken: “El meu principi és oferir la millor tecnologia”

Dr. Hanneken: “El meu principi és oferir la millor tecnologia”

El Dr. Ludger Hanneken va arribar a Andorra el 2014 per instal·lar la primera clínica oftalmològica privada del país. El pal de paller de la seva estratègia com a cirurgià oftàlmic és disposar de les tecnologies més punteres per millorar la qualitat de vida dels pacients. VallmedicVision, el centre que dirigeix, ofereix una estranya i preuada combinació dels làsers més punters, molt difícil de comparar amb altres clíniques de l’entorn. Alhora, també és una mena de xerpa de les innovacions tecnològiques per a d’altres companys de professió, ja que la seva presència en congressos internacionals per mostrar intervencions d’avantguarda en directa el fan molt reconegut i valorat entre els col·legues.

-Comencem pel principi, per què l’estudiant de medicina Hanneken esdevé cirurgià oftalmològic?

– Perquè la vista és l’òrgan sensorial més important per a tothom i m’ha fascinat des de sempre.

-Per què va decidir centrar-se en les innovacions dins de la seva professió?

-Crec que tinc una certa reputació perquè el meu principi ha estat sempre oferir la millor tecnologia als pacients. El que faig amb més freqüència és la cirurgia i aquí tenim els làsers més moderns del món amb els quals podem fer cirurgia refractiva a la còrnia i també un làser per a cirurgia intraocular amb lents per a corregir les cataractes o la vista cansada. És una tecnologia innovadora i hi ha poques clíniques que els tenen perquè aquests làsers són molt costosos.

– Quin tipus de patologies són més habituals en aquesta zona?

-El que veiem molt aquí, a causa del clima sec, és el síndrome de l’ull sec i, per aquest motiu, hem invertit en alguns nous desenvolupaments tècnics que ens permeten oferir tres tractaments. Estic molt content amb els resultats i l’èxit d’aquestes tecnologies. Hi ha pocs oftalmòlegs que dediquen tant de temps, diners i formació a aquest tema i tenim pacients de tota Espanya i de diferents països de Sud-Amèrica. Hi ha molta gent que pateix d’ulls secs.

-Quins són els símptomes de l’ull sec?

– Pot produir molèsties molt greus, els pacients tenen la sensació de tenir sorra dins els ulls i també senten pesadesa. Alhora, tampoc tenen prou llàgrimes i és com si alguna cosa se’ls hagués posat a l’ull. Si vius així cada dia, et suposa una molèstia considerable. La gran majoria dels oftalmòlegs només recepten llàgrimes artificials, que ajuden durant cinc minuts i, per tant, no és un tractament causal, només simptomàtic. Nosaltres apliquem tractaments per curar el motiu, el mal funcionament d’unes glàndules que tenim a les parpelles i que es poden tractar.

-A banda del clima, hi influeix el fet que ens passem la vida mirant una pantalla?

Efectivament, tampoc hi ajuda el fet que cada vegada més treballem sempre amb pantalles. Tot i que no és una patologia, es coneix amb el nom de síndrome de l’oficina perquè els pacients s’obliden de parpellejar bé i això pot produir els símptomes d’ull sec.

-Quins altres tractaments pioners ofereixen?

-Tenim un làser especial per tractar mosques volants, és a dir, zones amb opacitats al vitri. Hi ha molts pacients que tenen aquestes molèsties i, tot i que no són perilloses, a molts se’ls fa difícil viure amb aquestes mosques. Gràcies al nou làser per tractar-les hem tingut pacients de Mèxic o d’Argentina, entre d’altres, a més de diferents zones d’Espanya i Europa, perquè no gaires oftalmòlegs disposen d’aquesta tecnologia.

-Com són els processos postoperatoris després de passar pel làser?

– Si un pacient se sotmet a la cirurgia refractiva amb làser, al dia següent pot veure. Es necessiten només dos o tres controls després de la intervenció i utilitzar col·liris durant dues setmanes. I després d’això, tot bé i arreglat.

– On es fabrica aquesta tecnologia tan puntera?

Cada làser té un origen diferent. Alguns a Alemanya, el de cataractes als  Estats Units, el que tracta les mosques volants es fabrica a Austràlia, les tecnologies per a ull sec es fabriquen a Itàlia i a Israel, és un àmbit molt internacionalitzat.

– Treballa amb una tecnologia que es pot comptar amb els dits d’una mà als països de l’entorn. De qui o com aprèn a utilitzar totes les novetats que incorpora?

– He operat al voltant de 40.000 ulls al llarg de la meva carrera i vaig ser el segon metge en utilitzar un d’aquests làsers a Europa. Si ja saps com operar, aquestes modificacions tecnològiques no són tan complicades per a la destresa i el coneixement del cirurgià però ,en canvi, el pacient se’n beneficia molt perquè la tècnica és més precisa, més suau i més segura. Els pacients no fan mai de conillets d’índies quan se sotmeten a un d’aquests làsers.

– No obstant això, contràriament, vostè sí que retransmet operacions en directe a mode de màster class per a altres companys de professió.

– Des d’Andorra, com des de molts altres llocs, he fet operacions en directe per formar a altres companys. N’he fet des de Moscou, Budapest, Alemanya o Oslo. És un continu i normalment s’ofereixen en el context de congressos d’oftalmologia durant els quals una sessió consisteix en una intervenció retransmesa durant la qual vaig explicant pas a pas el que estic fent.  

– Per què es va instal·lar a Andorra?

– M’agrada la zona i la naturalesa però també vaig identificar la necessitat perquè no hi havia ningú que oferís aquests serveis i vaig pensar que era una possibilitat pel turisme mèdic. En principi, quan vaig arribar el 2014 les diferents institucions del país donaven suport a l’evolució del turisme mèdic al país però ara ja no tinc aquesta sensació, crec que ha deixat de ser un tema interessant per al Govern d’Andorra.

You May Also Like

Leave a Reply