Notice: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' in /var/www/vhosts/elperiodic.ad/subdominis/enfemeni/httpdocs/wp-content/themes/streetstyle-blog/functions.php on line 73
Ens estem quedant sense antibiòtics? – EF Style
SEARCH

Ens estem quedant sense antibiòtics?

Ens estem quedant sense antibiòtics?

La història dels antibiòtics és llarga, ja que van néixer fa aproximadament 90 anys, quan el 1928 Alexander Fleming va descobrir la penicilina. Malgrat tot, no cal oblidar les aportacions de Paul Ehrlich, que el 1909 va descobrir el tractament de la sífilis.

Des de llavors ha plogut molt i la medicina ha fet passos agegantats, els antibiòtics van anar popularitzant-se especialment arran dels conflictes bèl·lics i fins fa poc tots plegats crèiem que el seu ús no tindria aturador. Però en els darrers anys s’alcen veus crítiques per l’ús abusiu del medicament, fins al punt que ja no són efectius contra alguns dels bacteris actuals.

Malalties com la gonorrea o algunes tuberculosis no es curen ja amb antibiòtics, perquè ja no són eficaços i per tant, són malalties que poden tornar a ser mortals, però no són les úniques. L’any 2014 a Espanya van morir una vintena de persones infectades pel bacteri Klebsiella pneumoniae, un dels tres bacteris hospitalaris més perillosos del món, bacteris que un antibiòtic no pot combatre, i que circulen pels hospitals. Aquell episodi va ser el toc d’alerta al país veí, que se suma a la preocupació que hi ha arreu del món.

Actualment, a Europa cada any moren unes 25.000 persones a causa d’aquests bacteris i es calcula que l’any 2050 poden ser 700.000. Són més persones que les que es calcula que moriran a causa del càncer, per tant, si les coses no canvien serà la primera causa de mort al continent. Però no acaba a Europa el problema, el mateix any, al món, podrien morir uns 10 milions de persones per aquestes causes.

Són infeccions per superbacteris que els especialistes anomenen panresistents, un nom amb el prefix pan- que vol dir tot, i per tant són resistents a tots els medicaments que hi ha avui dia. Són bacteris que en contacte amb els antibiòtics són capaços de mutar i conviure amb el medicament sense que acabi amb ell.

I és que les grans farmacèutiques fa anys que ja no investiguen sobre els antibiòtics, i el motiu és molt senzill: no hi veuen negoci.

Això ha fet que des de fa anys a la majoria dels hospitals hagin augmentat les mesures de desinfecció, ja que perquè no proliferin el més important és la higiene de mans, és per això que gairebé a tot arreu les aixetes ja s’activen amb el moviment i no cal que es toquin amb les mans, i les portes de les sales d’operacions i altres zones internes dels hospitals es poden obrir amb els colzes.

Aquests bacteris proliferen perquè s’ha fet un abús d’aquest tipus de medicaments. En el punt de mira d’alguns dels especialistes hi ha els Centres d’Atenció Primària, que és el lloc on més se’n recepten. Els metges es troben amb el dilema que els mateixos pacients els en demanen, sobretot perquè en la societat actual la majoria de la gent té pressa i alhora pressió per tornar a la feina ràpidament i curar-se al més aviat possible.

L’Organització Mundial de la Salut recomana moderar-ne el consum, i més enllà de tenir cura en els centres mèdics, sobretot cal cautela en els animals. Les explotacions n’utilitzen per prevenir infeccions i no pas per combatre-les, i se n’ha fet un ús excessiu durant molts anys. Ara, malgrat que ja sigui tard, cada cop més es té clar per part de la indústria que existeixen altres maneres de d’evitar les infeccions sense necessitat de fer servir aquests medicaments com a previsió, però encara són pocs els productors que n’estan conscienciats. I és que a moltes granges hi ha presència de bacteris multiresistents, que des d’allà, poden anar a parar al medi ambient o directament als humans.

La suma dels bacteris que poden sorgir dels hospitals i els que sorgeixen de les granges s’escampen, i fan que convivim amb gran quantitat de bacteris cada dia i per tant el perill va creixent. El pitjor és que no sembla que hagin d’arribar nous medicaments en els propers anys, i les perspectives no són gaire positives. Malgrat tot, als hospitals públics s’està investigant molt i amb bons resultats, però cal encara avançar molt per tenir la solució.

Caldrà veure com avancen les investigacions, i creuar els dits perquè la medicina actual no es pot concebre sense els antibiòtics i és imprescindible posar-los en valor i preservar-los pel bé de la nostra salut.

 

You May Also Like

Leave a Reply