Notice: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' in /var/www/vhosts/elperiodic.ad/subdominis/enfemeni/httpdocs/wp-content/themes/streetstyle-blog/functions.php on line 74
Atenes – EF Style

Atenes

Atenes

Superfície

38.964 km2.

Ubicació

Atenes es troba en una ombra orogràfica a causa del Mont Parnes; mentre que els barris del nord es troben en zona muntanyenca.

Població

Al voltant dels 800.000 habitants.

Etimologia

El nom d’Atenes es deu a la deesa Athena.

Clima

A Atenes hi ha un clima mediterrani, amb estius calorosos i una gran quantitat d’hores de sol a l’any. Les pluges se solen concentrar entre la segona quinzena d’octubre i la primera d’abril. Durant l’estiu, les precipitacions són escasses i prenen forma de ruixats. Els hiverns són suaus.

Cuina

A Atenes es gaudeix d’una típica gastronomia mediterrània, amb importància de l’oli i de les hortalisses i la qualitat dels seus vins. Són típiques les olives Kalamata, el formatge feta, ingredients bàsics de l’amanida grega, que es complementa amb cogombre i tomàquet. També és típica la mussaca.

 

Capital de Grècia, Atenes aglutina les funcions política, comercial i cultural del país. L’origen de la ciutat és micènic i va ser poblada per gent de dialecte jònic. Va ser l’any 1205 quan Ot de la Roche va fundar el ducat d’Atenes. Posteriorment, va ser conquerida per la Companyia Catalana el 1311 i va mantenir la seva sobirania en terres gregues fins al 1388, data en la qual va passar a mans dels florentins. El 1411 va ser conquerida pels turcs i posteriorment alliberada i declarada, el 1834, capital del regne de Grècia. Una de les zones més interessants d’Atenes és l’Acròpoli, considerat un dels recintes arqueològics més importants del món. Les restes del Partenó són, possiblement, les més conegudes; tot i que a l’antiguitat el principal centre de culte era l’Erectèon, que acollia les relíquies més importants dels déus d’Atenes. També hi trobem el temple d’Atenea i l’antic teatre de Dionisi. Cal esmentar també el Museu de l’Acròpoli.

A peus de l’Acròpoli trobem el barri de la Plaka, que està configurat per típics carrerons amb forts pendents, on destaquen les cases del segle XIX amb patis; i les tavernes. També cal fer especial menció al barri de Minastiraki, on ressalta el seu popular mercat. A la plaça Lisicratou es troba el monument a Lisòcrates i, ben a prop, hi ha l’Arc d’Adrià i el temple de Zeus Olímpic.

A l’altra banda del turó s’estén l’Àgora, considerat el cor de l’antiga Atenes. Aquí trobem el temple d’Efest i la Biblioteca d’Adrià. En direcció des de Plaka fins a Sintagma hi ha la Catedral d’Atenes, envoltada de boniques esglésies d’estil bizantí. Sintagma és el centre neuràlgic d’Atenes. Allà es troba el Parlament Nacional i l’Hotel Grande Bretagne, el més antic de la ciutat. La zona d’Omania, amb nombrosos quioscos oberts les 24 hores del dia, és una de les més concorregudes.

En el cèntric carrer Panepistimiou trobem una bona quantitat d’edificis d’estil neoclàssic, com és la Biblioteca Nacional, la Universitat i l’Acadèmia de les Arts. Un dels barris més elegants de la capital grega és el de Kolonaki. En aquesta zona es pot agafar un funicular que porta fins al cim de la muntanya i des d’on es poden contemplar magnífiques vistes de la ciutat.

En relació amb els museus, són de visita obligada l’Arqueològic Nacional, el Bizantí i el d’Art Ciclídic.

You May Also Like

Leave a Reply