Notice: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' in /var/www/vhosts/elperiodic.ad/subdominis/enfemeni/httpdocs/wp-content/themes/streetstyle-blog/functions.php on line 74
Combinar i triomfar, aquesta és la clau de les proteïnes vegetals! – EF Style

Combinar i triomfar, aquesta és la clau de les proteïnes vegetals!

Combinar i triomfar, aquesta és la clau de les proteïnes vegetals!

Necessàries per al creixement, per a la immunitat i la renovació dels teixits, les proteïnes són indispensables en una alimentació equilibrada. Dels 20 aminoàcids que les componen, 8 s’anomenen essencials donat que el nostre organisme és incapaç de fabricar-los: leucina, isoleucina, lisina, metionina, fenilalanina, treonina, triptòfan i valina. Però el que realment cal recordar és que han de ser aportats a través de la nostra alimentació, i conjuntament durant el mateix àpat per a poder fabricar proteïnes.

Substituir, de tant en tant, la carn per proteïnes vegetals no només ens permet variar la nostra dieta, sinó també anar adquirint productes ecològics sense augmentar la despesa en la cistella de la compra, ja que les proteïnes vegetals són molt més econòmiques que les animals. Quan es tracta d’alimentació, invertir en qualitat es tradueix en salut, ja que els ingredients que estan certificats com a Agricultura Biològica () garanteixen la seva traçabilitat i absència d’additius i d’altres substàncies tòxiques.

El principal avantatge de les proteïnes d’origen animal (carn, peix, ous…), és que contenen els 8 aminoàcids essencials i això ens facilita la vida! Però per als qui no volen consumir carn amb tanta freqüència, o perquè són vegetarians, vegans o flexiterians, cal recordar que les proteïnes vegetals tenen les seves particularitats.

Dels 8 aminoàcids essencials, 4 són més escassos, excepte a la soja, la quinoa i al blat sarraí. D’aquí la importància de combinar els diferents ingredients de manera que no estiguem corrent el risc de perdre nutrients en la nostra dieta i estar ingerint els 8 aminoàcids a cada àpat.

 

Pel que fa als productes fets a base de soja, en trobem:

EL TEMPEH

Darrere del seu aspecte sorprenent, aquest rotllo d’origen indonesi,  s’obté a partir de la fermentació dels grans de la soja per part d’un fong anomenat Rhizopus, és molt ric en calci i isoflavones i de molt fàcil digestió. Es cuina de forma similar al tofu i té un sabor que recorda al gust de les nous. Últimament es troben noves varietats de tempeh fetes a base de llegums, de llavors o de cereals.

EL MISO

Aquesta curiosa massa fermentada negra composta principalment de soja és tradicional al Japó. Més o menys salat, es dilueix en sopes de verdures, puré de patates, salses o només en aigua calenta per a un brou ràpid i deliciós. Disponible en flascons o sobres. Aneu amb compte, no escalfeu-lo en excés!

LES PROTEÏNES DE SOJA

De textura fibrosa, també s’anomena soja texturitzada i es pot trobar en dos calibres diferents. Contenen entre un 55 i un 70% de proteïnes. Cal deixar-les en remull un quart d’hora abans d’incorporar-les a farcits o salses variades des de bolonyeses fins a xili, sempre que es vulguin fer receptes veganes delicioses amb un ingredient que aporta la mateixa consistència que la carn...

EL TOFU

Natural, fumat, marinat o aromatitzat, s’obté a partir de suc de soja, al qual se li afegeix nigari (clorur de magnesi) com a coagulant, extret de forma natural dels cristalls de sal de mar a partir de l’evaporació de l’aigua. Pot ser incorporat a trossos petits en sopes, gratinats, salses, pastissos, etc.

 

Alternatives a la soja, però que també són ben completes quant a aminoàcids essencials:

EL SEITAN

Fet de farina de blat a base de gluten, aquesta pasta es cou amb herbes que li aporten diferents sabors. El seu sabor és bastant suau, fet que li permet esdevenir un ingredient força versàtil en la cuina vegetariana i permet provar diferents combinacions. Des d’hamburgueses fins a fines làmines, combinat amb verdures o pasta, no dubteu en tastar-lo!

LA QUINOA

En podem trobar diferents varietats: blanca, vermella, negra o mixta. Amb 100gr de quinoa obtenim quasi 4gr de proteïna, amb tots els aminoàcids essencials que hem comentat, el que la posiciona en un ingredient imprescindible de la dieta veggie, com a base d’amanides, de curris, tahines, i podent-la utilitzar com a alternativa als carbohidrats com l’arròs o les sèmoles.

LLAVORS DE CHIA

Només una cullerada de llavors de chia proporciona gairebé 2gr de proteïnes, i es poden utilitzar en esmorzars o postres saludables. També funcionen com un substitut excel·lent dels ous en la cuina vegana, ja que són hidròfils i, per tant, s’expandeixen quan estan en aigua durant uns vint minuts.

CEREALS I LLEGUMS

Cuscús i cigrons a l’Àfrica, llenties i arròs a l’Índia, blat de moro i mongetes a Mèxic…

L’associació de cereals i llegums ha estat tradicionalment practicada arreu del món des de fa segles!

I no és una casualitat, donat que els llegums són el complement perfecte per als cereals, són font de proteïnes i aporten l’aminoàcid essencial lisina, que la majoria de cereals no contenen. A més, els llegums són els aliments més rics en fibra que existeixen, baixos en colesterol i molt econòmics.

 

Si voleu idees de receptes, en trobareu al nostre espai: https://www.biocoop.fr/recettes-bio

Avda. Del Fener, nº41. Escaldes-Engordany

You May Also Like

Leave a Reply