Notice: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' in /var/www/vhosts/elperiodic.ad/subdominis/enfemeni/httpdocs/wp-content/themes/streetstyle-blog/functions.php on line 74
De hobby a professió – EF Style

De hobby a professió

De hobby a professió

Fer collarets a la platja i vendre’ls a un euro, les hores del pati fent polseres scooby doo o inclús els clauers amb forma de sargantana fets amb boletes de colors. Des que som ben petits, ens endinsem al món de la bijuteria, com a hobby. És una afició temporal per a la majoria de la societat però n’hi ha que d’un hobby en fan la seva professió.

Aquest és el cas de Paola Sasplugas i Irene Clua. Dues joves andorranes que es van endinsar en el món de la joieria com a afició i avui dia hi treballen de valent, cadascuna amb el seu estil. Mentre que Paola Sasplugas és la dona que hi ha darrere del concepte P D PAOLA, Irene Clua busca dignificar la fusta d’Andorra fent-ne joies.

“Dissenyar peces que expliquessin una història des del minimalisme i les tendències”, aquesta era l’afició de Paola Sasplugas. Va ser el seu germà Humbert, que venia del món de les finances, qui es va adonar que aquest hobby tenia potencial. Va ser així com van decidir “crear una empresa que canviés la indústria”. Així va néixer el 2014 l’univers P D PAOLA, gràcies al qual la jove andorrana va poder convertir “la seva passió per la joieria i el disseny, en un projecte de vida”.

“L’oportunitat va arribar de sobte, mai m’havia plantejat arribar a tenir una marca d’aquestes dimensions quan vaig començar”, explica la impulsora del projecte. Saspulgas va estudiar arquitectura i va fer alguns cursos de disseny a Saint Martins. “La lliçó més valuosa que vaig aprendre de l’arquitectura és el fet de ser capaç d’obtenir inspiració de cada petit racó que es troba al meu voltant: naturalesa, llum, art, simplicitat i encant de la vida quotidiana”, apunta l’andorrana. “Em considero una dissenyadora de joies autodidacta”, afegeix.

Avui dia hi ha un gran equip rere la marca que té per eslògan ‘Les teves joies prêt-à-porter definitives’. L’expressió francesa que els abandera va sorgir quan la moda es va traslladar al carrer, diferenciant-se de la ‘haute couture’. De la mateixa manera, P D PAOLA es defineix com “una marca de joies per al dia a dia, que combina materials d’alta qualitat fer donar vida a dissenys en els quals el client veu reflectida la seva personalitat”.

Cinc anys després de començar, la marca de Paola Sasplugas ja és tot un èxit. Tot i això l’andorrana mira més enllà: “estem molt contents del que estem aconseguint i no pararem fins que siguem una marca de referència global”, sentencia.

En una fase molt més embrionària es troba el projecte d’Irene Clua. La dissenyadora gràfica va començar a fer joies fa un any. “Fins ara ha sigut una afició, però la veritat és que m’hi he anat ficant i m’agrada molt, he anat aprenent i de cara a la primavera vull llençar la meva marca”, destaca.

El més curiós de Clua és el material que utilitza: la fusta. “És molt típic d’aquí i busco dignificar-lo, posar-lo a l’alçada de qualsevol material que es fa servir en joieria. Tota la fusta és d’Andorra i la recupero de la construcció o d’arbres talats. Són fustes bones i, tot i no ser nobles, s’han utilitzat tradicionalment aquí i m’interessa donar-li la volta”, comenta.

La idea va sorgir durant un viatge que va durar més d’un any. “Vaig conèixer gent que feia cosetes amb fusta abans d’anar a dormir amb una Opinel [navalla] i després a un home que feia escultures amb aquest material. Li vaig proposar ser la seva aprenent durant uns dies a canvi d’ajudar-lo a casa. Aquest va ser el meu principi”, destaca.

Clua va començar amb la joieria defugint de les pantalles. “M’agrada molt la meva feina però passo moltes hores a l’ordinador i necessito treballar amb les mans, sempre m’ha cridat molt embrutar-me les mans”. Aquesta necessitat l’ha portada a llençar-se a la piscina amb les joies: “estic aprenent, tot just començo a treballar amb plata i això fa que la peça tingui més caràcter de joia i no de tros de fusta”. Ara per ara la seva feina només es pot trobar en mercats però la dissenyadora explica que “la intenció és obrir una botiga online abans de l’estiu i poder-me ficar en algunes botigues d’Andorra”.

En definitiva, Paola Sasplugas i Irene Clua són dues joves emprenedores que han fet del seu hobby, una professió. I és que, com diu la popular cita “fes el que t’agrada i no hauràs de treballar ni un dia de la teva vida”.

You May Also Like

Leave a Reply