Notice: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' in /var/www/vhosts/elperiodic.ad/subdominis/enfemeni/httpdocs/wp-content/themes/streetstyle-blog/functions.php on line 74
El secret de la mel ecològica – EF Style

El secret de la mel ecològica

El secret de la mel ecològica

Des de fa mil·lennis que la mel és coneguda per les seves múltiples virtuts terapèutiques. Abans de l’era dels antibiòtics, els metges ja la utilitzaven en aplicacions locals per les seves propietats curatives. Avui en dia, la mel es fa servir en moltes ocasions, com a complement alimentari en èpoques de refredats, en receptes especials, o en el dia a dia, com s substitut del sucre.

Ambre, ocre, daurada, transparent: la mel varia segons el lloc, el clima o el moment en què es faci la recol·lecta. Per això, en una mel natural, el color pot canviar inclús d’un pot a un altre!

En un rusc es fabriquen de 10 a 15 kg de mel per any, i per a cada quilo de mel, fan falta 40 000 abelles anant a visitar 500 000 flors i recorrent 1 km cadascuna d’elles. És realment el resultat d’un treball meravellós per part d’aquests petits insectes.

Energia en estat pur

A diferència del sucre de canya elaborat amb sacarosa, la mel es compon de sucres simples (fructosa, glucosa). És fàcilment assimilable pel cos i el seu poder edulcorant és superior al del sucre. De mitjana, es compon de la següent manera: 80% de sucres simples, 15 a 20% d’aigua, 3% de proteïnes, vitamines, minerals, oligoelements …

L’índex glucèmic de la mel varia segons la planta de la qual prové el pol·len amb el qual s’ha elaborat. Les mels riques en fructosa (com ara l’acàcia) tenen un índex glucèmic més baix que les mels riques en glucosa (colza, trèvol) i augmenten menys els nivells de sucre a la sang.

Diferents flors, sabors, colors i… propietats!

D’acàcia, de romaní, d’eucaliptus, de timó, de lavanda… la mel pot tenir el nom d’una flor sempre que contingui almenys un 50% de nèctar d’aquesta flor.

Les mels uniflorals es poden degustar soles, a sobre d’una torrada, acompanyant els productes làctics, o en infusions per a potenciar les seves qualitats, entre altres opcions.

Per a cuinar, sempre es poden buscar aquelles mels més dolces, o de barreges de flors, que combinen perfectament a qualsevol recepta, bé sigui dolça o salada (salses per a acompanyar carn, salsa de llimona i mel per a verdures, etc.). En una recepta dolça, es pot substituir una tassa de sucre per dues terceres parts d’una tassa de mel.

En cas que us agradi la mel liquida, penseu que la glucosa que conté tendeix a cristal·litzar-se, per això, es pot posar el pot de mel al bany maria a uns 30 °C durant uns minuts per a tornar a tenir la consistència desitjada.

La mel bio… el regal més delicat de les abelles

Com que les abelles estan lliures, obtenir la certificació bio en un producte natural com aquest, no és una tasca senzilla per als apicultors.

Els requeriments exigits per a ser considerada mel ecològica inclouen:

  • els ruscs han d’estar envoltats de cultius ecològics o silvestres en un radi de 3 km i allunyats de fonts de pol·lució: ciutats, autopistes, zones industrials, abocadors, etc.
  • els ruscs han d’estar fabricats amb materials no tractats, sense pintures ni vernissos sintètics, i els marcs interiors han de ser de cera ecològica
  • les abelles han d’estar alimentades principalment amb la seva pròpia mel i, en cas de necessitat, tractades amb homeopatia o fitoteràpia
  • la recol·lecta de mel exclou qualsevol repel·lent químic per a allunyar les abelles
  • l’extracció en fred. No es poden fer servir mètodes d’extracció que escalfin la mel, pràctica molt habitual en les mels no bio, que en faciliten la recol·lecta, però que destrueixen els principis actius que contè.

EL POL·LEN

Recol·lectat directament de les flors, és l’aliment bàsic de les larves del rusc.

Composició: alt contingut en proteïnes i aminoàcids lliures (20%), presència de la majoria de sals minerals (seleni, potassi, magnesi …) i vitamines. 

Ús: sovint s’utilitza com a cura per combatre l’anèmia (sol o barrejat amb mel, compota, iogurt,…).

EL PRÓPOLIS

Aquesta substància resinosa, marró i molt aromatitzada, és collida per les abelles als brots i l’escorça dels arbres. La fan servir com a ciment per protegir el rusc. Els apicultors l’obtenen rascant els marcs del rusc, que estan coberts.

Composició: cera (30%), substàncies resinoses, bàlsam, olis essencials i pol·len. 

Ús: excel·lent antisèptic amb propietats anestèsiques i curatives; també s’utilitza en cosmètics. Disponible en càpsules, pastilles o en esprai.

LA GELEA REIAL

És l’alimentació exclusiva de les larves de la reina, que li confereix una longevitat excepcional (fins a 6 anys). La gelea reial, de sabor àcid, és secretada per les glàndules salivals de les abelles infermeres. 

Composició: alt contingut en proteïnes, aminoàcids, vitamines B. Conté una substància rara: àcid hidroxi-decenoic, amb propietats antibacterianes i antifúngiques. 

Ús: recomanat en cas de fatiga intensa, pèrdua de gana i senescència. Utilitzeu-lo com a cura, sola o barrejada amb mel i manteniu-la a la nevera.

LA CERA

Elaborada amb glàndules de l’abdomen, serveix de material de construcció per al rusc.

Composició: lipídica, la cera conté hidrocarburs, alcohols, pigments … 

Ús: de gran valor per a la confecció d’ espelmes, però també en la preparació de pomades i cosmètics.

 

ALERTA A PESTICIDES: Les abelles estan en perill!

En els darrers anys, la població d’abelles ha disminuït notablement, principalment a causa dels pesticides utilitzats en l’agricultura intensiva. De fet, pol·linitzant el nèctar de les flors, les abelles són les primeres intoxicades per aquestes substàncies químiques. Sense abelles, sense pol·linització, no hi haurà biodiversitat. A les nostres mans tenim el poder de revertir aquesta situació, quan decidim el que comprem, estem intervenint en el futur del nostre planeta i de les nostres generacions futures. Consumir productes ecològics, també és formar part del canvi! Encara que sigui amb alguns productes bàsics, consumir bio, no és només cuidar-nos a nosaltres, sinó formar part del moviment global de consum responsable.

 

Si voleu idees de receptes, en trobareu al nostre espai: https://www.biocoop.fr/recettes-bio

Avda. Del Fener, nº41. Escaldes-Engordany

You May Also Like

Leave a Reply