Notice: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' in /var/www/vhosts/elperiodic.ad/subdominis/enfemeni/httpdocs/wp-content/themes/streetstyle-blog/functions.php on line 73
Hubert Givenchy, la icona de la moda francesa – EF Style
SEARCH

Hubert Givenchy, la icona de la moda francesa

Hubert Givenchy, la icona de la moda francesa
Givenchy

A mitjans de març, el món de la moda es feia ressò de la fatídica notícia: el dissenyador francès Hubert Givenchy ens deixava a l’edat de 91 anys. Ho feia mentre dormia i al costat del que havia estat la seva parella durant 60 anys, el també dissenyador Philippe Venet.

Amb la seva partida, el món de la moda perd un dels couturiers més importants de la segona meitat del segle XX.

Una vida dedicada a la moda

Hubert Taffin de Givenchy va néixer el 21 de febrer de 1927 a Beauvais (França), El seu pare, el marquès de Givenchy va morir a conseqüència d’una forta grip quan ell tenia tan sols dos anys. Procedent d’una família aristocràtica i protestant, volien que fos advocat. Però ell sempre ho havia tingut clar: es dedicaria al disseny de moda.

Després de finalitzar els seus estudis el 1952 a l’École de Beaux Arts de París, decideix crear la seva pròpia marca amb l’assessorament del també dissenyador Cristóbal Balenciaga, a qui admirava profundament i de qui destacava el seu gran talent i generositat.

El 1989, la firma Givenchy és adquirida pel gegant empresarial LVMH, propietari també de marques com Loewe, Dior i Celine, entre altres. No obstant això, el dissenyador francès continua treballant per a la firma fins al 1995, any en què es retira.

 

Cristóbal Balenciaga, el mirall on reflectir-se

Givenchy va conèixer el modista basc, Cristóbal Balenciaga a la dècada dels 50, en una festa a Nova York. Sempre havia sentit admiració pel que consideraven “l’arquitecte de la moda”, arribant a considerar-lo con un Déu. En alguna ocasió va manifestar la seva pena per no haver pogut treballar amb el modista guipuscoà.

La passió de Givenchy pel treball de Balenciaga, el va portar a col·leccionar 150 vestits del mestre basc que va qualificar d’eterns. Del mestre Balenciaga en va aprendre a tractar el teixit, li va ensenyar que “el vestit ha d’adaptar-se al cos de la dona, i no el cos de la dona a les formes del vestit”.

 

Audrey Hepburn, la seva gran musa

Si hi ha hagut una figura que va marcar la carrera del couturier francès, aquesta va ser la de l’actriu Audrey Hepburn, que va conèixer a la dècada dels 50 i amb qui va establir una bonica relació d’amistat que va perdurar fins a la mort de l’actriu el 1993, com a conseqüència d’un càncer.

L’actriu Belga va exercir d’ambaixadora de la marca, tot lluint a les pel·lícules en què participava vestuari dissenyat pel modista. Una de les aportacions més famoses del dissenyador va ser la del famós vestit que Holly Golightly, personatge interpretat per Hepburn, lluïa a la pel·lícula Esmorzar amb diamants. Però aquesta no va ser l’única contribució de Givenchy a Hepburn, ja que el francès va dissenyar-li també un perfum. Una fragància que va voler vendre el 1957, però Hepburn va mostrar el seu desacord pronunciant les paraules: C’est interdit! (Està prohibit). La frase va servir d’inspiració per comercialitzar més tard el perfum amb el nom de “L’interdit” (Allò prohibit), esdevenint així el primer perfum femení de la Maison Givenchy.

 

Símbol de l’elegància parisenca

Givenchy va ser el creador dels codis de vestimenta adoptats per les dones de la dècada dels 50 i 60 on predominaven els vestits negres de tall senzill i d’elegància innata com el famós little black dress que l’actriu Audrey Hepburn lluïa al film Esmorzar amb diamants. També destaquen dins les seves creacions la brusa Bettina o el vestit sac, així com els dissenys de prêt-à-porter que tan varen triomfar el 1954.

El 1973, impulsa la seva primera línia de moda masculina i uns anys més tard, concretament el 1978, és premiat amb el Didal D’or de l’alta costura per la seva trajectòria com a dissenyador de moda.

 

Jackie Kennedy i Elisabeth Taylor entre la seva cartera de clientes

Són moltes les dones il·lustres que han confiat en els dissenys del creador francès: emperadrius, actrius de Hollywood….

Jackie Kennedy va ser la primera dama a lluir els dissenys de Givenchy, en contra de la tradició que les primeres dames americanes apostaven per les creacions de dissenyadors nord-americans. Kennedy va captar totes dels mirades amb un elegant vestit llarg de color xampany, creació de Givenchy durant la visita oficial a França de la primera dama i el seu marit, el 1961.

A la llarga llista s’afegeixen noms com Grace Kelly, Elisabeth Taylor, l’emperadriu Farah Pahlavi, així com un llarg etcètera de dones hipnotitzades per les elegants creacions del couturier.

Més recentment, durant la darrera edició dels Oscars, les estrelles de la pel·lícula Black Panther desfilaren per la catifa vermella amb dissenys personalitzats pel creador francès.

 

Després de Givenchy

Després que monsieur Givenchy deixés de treballar per a la firma el 1995, molts han estat els directors creatius que han passat per la casa de modes francesa. Des de John Galiano, el seu primer successor, passant pel desaparegut Alexander McQueen, Julien Macdonald, Ricardo Tisci, fins a Clare Waight Keller, l’última d’ocupar el càrrec de directora creativa i la primera dona de la història de la firma d’exercir el càrrec com a tal.

You May Also Like

Leave a Reply