ICONA: Andy Warhol

ICONA: Andy Warhol

L’artista plàstic i cineasta estatunidenc va ser dels més radicals, suggestius, avantguardistes i polifacètics de la història recent. Després d’una exitosa carrera com a il·lustrador professional, va adquirir fama mundial per la seva pintura, el cinema d’avantguarda i la seva literatura. Una notorietat fomentada per una hàbil relació amb els mitjans i pel seu rol de guru de la modernitat.

  • Andy Warhol (1928-1987) va ser el pare del pop art.
  • Va jugar amb la sexualitat, l’underground i la polèmica mentre que vivia de manera bohèmia entre l’aristocràcia de l’època.
  • Va actuar com a enllaç entre artistes i intel·lectuals, però també entre aristòcrates, homosexuals, celebritats de Hollywood, drogoaddictes, models, bohemis i personatges urbans. 
  • Utilitzava tècniques com el dibuix a mà, la pintura, el gravat, la fotografia, la serigrafia, l’escultura, el cinema i la música.
  • Té un museu a la seva ciutat natal, Pittsburgh (Pennsilvània), i és el més gran d’Estats Units que es dedica a un sol artista.
  • És considerat un dels artistes més influents del segle XX per les seves obres revolucionàries.
  • Quan era petit va patir una afectació al sistema nerviós que el va fer ser hipocondríac. Va passar gran part de la seva infància al llit, on dibuixava, escoltava la ràdio i col·leccionava imatges d’estrelles del cinema que col·locava al voltant del seu llit. Més endavant va afirmar que aquella etapa va ser molt important per al desenvolupament de la seva personalitat, habilitats i gustos.
  • La seva primera exposició individual va ser el 9 de juliol de 1962, i va marcar el debut del moviment pop art a la costa oest. Quatre mesos més tard va inaugurar la seva primera exposició a Nova York.
  • El MOMA va organitzar un simposi d’art pop el 1962 i se’l va atacar per “rendir-se” al consumisme. Però el temps li va donar la raó, s’havien produït canvis en la cultura i el món de l’art, i Warhol hi va jugar un paper important.
  • El 3 de juliol 1968 ell i el crític d’art i comissari Mario Amaya van ser víctimes d’un atemptat a mans de l’escriptora Valerie Solanas. Solanas els va disparar a l’entrada de l’estudi de l’artista i, mentre que Amaya va ser donat d’alta el mateix dia, els dos trets que van ferir l’artista el van deixar molt greu. Solanas havia presentat un esborrany d’una obra que Warhol va perdre.

CITES

“En el futur, tot el món serà famós durant 15 minuts. Tot el món hauria de tenir dret a 15 minuts de glòria”

“Abans que em disparessin, sempre havia sospitat que mirava la tele, en comptes de viure la vida”

“La idea no és viure per sempre, és crear quelcom que sí que ho faci”

“L’art és el que deixes sortir”

“Si ho vols saber tot sobre Andy Warhol, només has de veure les meves pintures i pel·lícules, estic allà. No hi ha res més”

 “Un artista és qui crea coses que la gent no necessita tenir”

“El sexe és molt més excitant a la pantalla i a les pàgines que no pas als llençols”

“No vull ser llest. Ser llest fa que et deprimeixis”

“La gent sempre es queixa que les coses que passen a les pel·lícules són irreals, quan el que realment és irreal és el que passa a les seves vides”

“Pateixo una malaltia social que m’obliga a sortir de festa cada nit. Si em quedo a casa, corro el perill de posar-me a tafanejar amb els meus gossos”

You May Also Like

Leave a Reply